Almindelig kristtorn (Ilex aquifolium)

Almindelig Kristtorn dyrkes en lang række sorter, der adskiller sig i vækst, blade og frugtfarver. Almindelig Kristtorn kan blive op til 10 meter høj, men det ses sjældent. Bladene er blankt grønne med bølget og tornet rand. Formen ændres dog med alderen, og de bliver oftes helrandede uden torne. Almindelig Kristtorn blomstrer med ret små, hvide blomster i maj-juni. Blomsterne er enkønnede med rester af det andet køn, og der findes i reglen både han­- som hunplanter. Hunblomster­ne udvikler røde, bæragtige stenfrug­ter, som bliver siddende på planten vinteren over. Fugle er ret vilde med dem.

Kristtorn trives bedst i halvskygge i en god, muldet jord, men kan dog også vokse i sol og udvikles pænt der.  

Kristtorn vokser langsomt og tåler beskæring. 

Min Kristtorn er ca. 20 år gammel og ca. 1,5 meter høj. Den står ved siden af en en busk (har ikke helt styr på navnet endnu), der har bredt sig kraftigt ind over Kristtornens plads, så Kristtornen er blevet åben og ranglet. Jeg er først for nylig blevet klar over, at man kan beskære Kristtorn kraftigt, hvilket jeg nu har gjort og håber den bliver tættere og pænere.

Formering:

Kristtorn kan frøformeres og stiklingeformeres - både som træagtige stiklinge og som urteagtige stiklinge.

Kristorn selvsår sig villigt. Vil man selv frøformere skal man høste frøene (bærene), fjerne frugtkødet og så straks. Man kan ikke være sikker på, at de nye planter kommer til at ligne moderplanten, og ej heller om det er han- eller hunplanter.

Stiklingeformering lykkes bedst i væksthus.

Træagtige stiklinger stikkes om vinteren.

Halvmodne stiklinger taget i september er lettere og hurtigere at få til at danne rod. (efter ca. 6-10 uger)

Stiklingerne skal være 8-15 cm lange og have et par blade. De stikkes i en jord/sandblanding og vil få rod efter 6-10 uger.

Nye skud på vej efter beskæring
Nye skud på vej efter beskæring