Soløje (Helianthemu Hybrid ”Bronzeteppich”)

Soløje "Bronzeteppich" bliver ca. 20 cm. høj. Den har orange enkle blomster i juli-august. Planten er en halvbusk med tynde, træagtige stængler og ova­le, helrandede blade, der er gråfiltede på under­siden. Den er delvis stedse-grøn. Nedfrysning kan forekomme, men planten bryder igen. 

Soløje elsker sol og trives i en tør, kalkholdig eller almindelig veldrænet havejord. Den er tørketålende. Den kræver mellem gødning.

Den er god som murplante, i stengærde, stenbede og alpine haver eller i større grupper på skråninger eller ved terrasser. Den er også fin i krukker. 

Soløje blomstrer kun i solskin og de enkelte blomster holder kun en enkelt dag. Allerede næste dag er nye knopper dog parat til at springe ud, og den er rigtblomstrerne hele sommeren. Sidst i august bør planten skæres så meget tilbage, at den får en tæt og kompakt vækst; så overvintrer den bedre. Man kan eventuelt dække med grangrene, hvis vinte­ren bliver streng. Den kan beskæres kraftigt med et par års mellemrum, hvorved man opnår en fin fornyelse af planten. Beskær dog ikke længere end at der stadig er grønne blade under det sted der klippes, da soløje kan have svært ved at bryde fra gammelt træ.

Min plante står i fuld sol ved havedammen. 

Formering:

Soløje formeres let ved deling, med stiklinger eller ved nedkrogning. Den bliver ikke sortsægte, hvis den formeres ved frø.