Flad Taks (Gul Taks) (Taxus Baccata ”Summergold”)

Flad Taks (Gul Taks) "Summergold" er en dværgformet, stedsegrøn, krybende plante, som kun bliver 40-60 cm høj og ca. 1 m bred. Om sommeren har den gulgrønne nåle og om vinteren er de bronzefarvede.  Den er god som bunddække, solitært eller i grupper. Den tåler klipning og hård beskæring. Faktisk er taks modsat andre nåletræer i  stand til at sætte nye skud, selv om man har skåret dem hårdt tilbage til bare grene. Derfor er taks også meget velegnet til formklipning. For Flad Taks bliver det selvfølgelig en noget lav formgivning!

Flad Taks trives bedst i sol/halvskygge i almindelig havejord. Den kan dog også vokse i skygge, endda dyb skygge. Den er tørketålende. Flad Taks er middeltvoksende og fuldt hårdfør.

Hver plante er enten hanlig eller hunlig. De hunlige planter sætter frugter, hvis blomsterne er blevet bestøvet. Frugterne (frøene) ligner små, røde bær, som fuglene er meget glade for. 

Hele planten - undtagen frøkappen ("bærret") - er stærkt giftig.

Formering:

Taks er selvsående, særligt når den har været igennem en fuglemave, så man kan sagtens finde selvsåede planter i haven.

Formering sker nemt ved stiklinge. I stedet for at lave min egen beskrivelse har jeg valgt at henvise til en god guide til stikling af taks - og for så vidt mange andre stedsegrønne planter:

Der er selvfølgelig flere meninger om, hvordan det skal gøres. Som stikkemedium vil jeg nok foretrække at blade sand i jorden, for at give mere luft, men ellers lyder det hele rigtig fornuftigt.