Havegloxinia (incarvillea delavayi)

Havegloxinia bliver omkring 30-50 cm. høj og 20-30 cm. bred. Den får mørkrosa store trompetformede blomster, som typisk er fra 10-25 cm. De holder sig ikke længe ved afskæring. Blomstrer fra maj- juli. Bladene er mørkegrønne, fjersnitdelte og sidder i en grundstillet roset. Havegloxinia trives bedst på en kalkholdig, veldrænet sandmuld i fuld sol. Den kræver meget fugtighed om foråret og i sommerti­den, men tåler ikke våd jord om vinte­ren. Er jorden ikke tilstrækkelig vel­drænet, bliver man nød til at grave planten op og stille den frostfrit i tørvemel vinteren over.  Ældre havegloxinia-planter er dog ikke så glade for omplantning. Den er fuldt hårdfør, men unge planter, der kun har en spinkel rodstok bør vinterdækkes.

Havegloxiania kommer først frem sent på foråret, og den forsvinder ofte igen fra jordoverfladen tidligt på efteråret. Man bør derfor have en sentblomstrende staude tæt op af planten til at afløse den. F.eks. høstanemone. 

Her i midten af august 2017 står planten nu rigtig flot grøn og ligner ikke en, der er ved at visne ned. Det er faktisk sjældent den visner tidligt ned hos mig.  

Jeg har til gengæld prøvet at flere planter helt forsvandt fra staudebedet, hvilket sikkert skyldtes vinterfugtig jord. 

Formering:

Havegloxinia har en kort, tyk, kødet rodstok, der står lodret i jorden. Man kan godt dele planten, men det er ikke altid med held. Jeg har dog delt den flere gange. Som billedet viser, så kan en delt plante allerede næste år blive stor og flot.

Den bedste måde at formere på er frøformering. Frøkapslerne indeholder ret store frø som man let får til at spire om foråret i bænk, drivhus eller potter. Om efteråret er der allerede småplanter, som vil blomstre sommeren efter.