Kæmpestenbræk, (Bergenia ”Baby Doll” og Bergenia Cordifolia "Purpurea)

Kæmpestenbræk "Baby Doll" bliver ca. 20 cm. i løvhøjden og 40 cm. i blomsterhøjde. Den blomstrer fra april til maj måned med lys rosa blomster, der sidder i tætte klaser. 

Kæmpestenbræk "Purpurea" er en anelse højere og blomstrer lidt senere end Baby Doll og dens blomster er mørkere rosa.

De har store tykke læderagtige blade. De trives under næsten alle forhold, sol og skygge, tørt og fugtigt, dog ikke våd jord. De kan også bruges i surbundsbedet. De står godt under lyse træer, da træerne giver beskyttelse mod barfrost og blæst, der kan svide planterne. De kan også placeres i fuld skygge, f.eks. på nordsiden af huset og de blomstrer også i fuld sol, men de er aller bedst i halvskygge.

De har flot efterårsløv, der står hele vinteren. Fuldt hårdfør.

Kæmpestenbræk er en god bunddækkende plante og er rigtig flot, når den plantes, så den dækker større flader. 

Vokser langsomt til og kan blive stående på samme vokseplads i mange år uden omplantning. Kniber det med blomstringen, kan en omplantning hjælpe.

Jeg har mange stenbræk, både Baby Doll og Purpurea, der med tiden er blandet sammen. De står forskellige steder i haven, men smukkest er de rundt om havedammen, selv om det er i fuld sol. De to sorter blomstrer lidt forskudt for hinanden, hvilket giver en lang blomstringsperiode. Altså når ikke dådyrerne æder dem, som de gjorde i foråret 2016.  

Formering:

Formering sker ved forsigtig deling efter blomstringen.