Forglemmigej (Myosotis)

Forglemmigej findes som  en-, to- til flerårige planter og som stauder. Den jeg beskriver her, er den to-årige.

Fra en lille tidlig roset med et par blade vokser den hurtigt op til 15-40 cm og blomstrer overdådigt fra maj og en lange periode frem. Planten har bløde hår og lancetformede blade. Blomsterne sidder endestillede i klaselignende svikler. Blom­sterne er i reglen blå,  fladkrave­de og med gul midte.

Som toårig plante visner Forglemmigej væk efter blomstring og frøsætning. Nye planter spirer frem sidst på sommeren og overvintrer og blomstrer næste forår. Den selvsåede plante er god til at placere sig dekorativt, og man kan tit lade den gro hvor den har sået sig. Ellers flyttes den let til et mere egnet sted - eller kasseres. Det er vigtigt at man lærer at genkende den lille bladroset, så den ikke ryger med i lugningen - hvis man da ønsker en bestand af Forglemmigej.

Forglemmigej trives bedst i en let og næringsrig jord og helst i halvskygge. Vandes rigeligt (Det gør jeg nu ikke, og den trives i bedste velgående.)

Forglemmigej er en god bundplanter i blomster­bede sammen med tulipaner og andre forårsløg, som kantplanter eller i altan­kasser og plantekummer. Et must i den vilde have.

Jeg har Forglemmigej overalt i haven. Det bliver aldrig et problem, for den fjernes nemt fra uønskede steder. 

Formering:


Hvis man ikke har nok i selvsåningen kan man så Forglemmigej hele året - også i den kolde periode. 

Skal man starte en selvkørende bestand op med blomstring hvert år, bør man lægge ud med at så de første to år i træk. Derefter klarer forglemmigejerne det selv.