Sølvlys (Cimicifuga ramosa ”Brunette”)

Sølvlys "Brunette" bliver omkring 100-130 cm høj og 30-50 cm bred. Den har brunviolette blade. Over bladene løfter sig let forgrenede blomsterstængler, som kan blive op til 2 m høje. For enden sidder masser af små cremefarvede blomster samlet i aks. Aksene er dekorative både under blomstring, og når de står med frugter. Sølvlys blomstrer i september og oktober. Blomsterne har en meget fin duft. Den kræver ikke opbinding, men den kan dog have en tendens til at hælde lidt skråt, hvorfor man kan give den en støttepind. Tiltrækker sommerfugle. Den er fuldt hårdfør.

Sølvlys er en sund plante. Den trives bedst i let skygge og i en god fugtighedsbevarende porøs jord med godt med humus. Hvis den står for tørt, vil den enten dø, eller få nogle meget kedelige tørre bladrande. For at forhindre udtørring kan man tilføre groft kompost, som lægges over på jorden.

Efter blomstringen, knækker stænglerne af i led. Pas på de underjordiske rodknolde når de nederste led fjernes. da næste nårs skud allerede er sat.

Formering:

Sølvlys kan formeres ved deling, når planten har stået nogle år på samme plads.

Sølvlys kan også frøformeres. Frøene sås indendørs i november-januar. De stilles i et varmt rum - de behøver ikke lys på dette tidspunkt. Jorden skal holdes let fugtig. Efter seks uger stilles potten udendøre i vintervejret. Dermed får frøene en nødvendig kuldeperiode og som foråret nærmer sig, vil temperaturen langsomt stige - og så skulle der gerne begynde at komme spirer ca. omkring maj. Hvis varme- og kuldeperioden ikke har fungeret korrekt, vil frøene eventuelt spire året efter. Så smid dem ikke ud!