Almindelig Vedbend (Hedera helix - Efeu)

Vedbend (Hedera/ Efeu) er en nem og taknemmelig plante. Den trives både i sol og skygge og den kan vokse i stort set al slags jord. Den vokser dog hurtigst til i en god muldrig jord, som ikke får lov til at tørre helt ud. Almindelig vedbend findes i mange variationer - jeg har en grøn og en guldbroget som billederne ved siden af.

Vedbend er en rigtig god bunddækkeplante, og fordi den trives fint på skyggefulde steder, ses den oftest anvendt som skyggeplante. Den kan også anvendes som  "hæk" ved at lade den krybe op af stakit el.lign. Faktisk kan det være en udfordring at få den til at blive på jorden som bunddækkeplante, hvis der er træer eller andet den kan kravle op ad.

Formering:

Jeg har i løbet af sommeren lavet utrolig mange nye vedbend- planter af stiklinge.

De formeres nemlig let ved stiklinge der bedst klippes i juni og juli. Klip stiklinger med to blade, og fjern det nederste blad. Det behøver ikke være topskud - der kan laves mange stiklinge af en ranke (sørg for at fjern nr. to blad med det samme, så du kan se, hvad der er op og ned på stiklingen!) Stik i flamingokasser eller potter med en jordblanding af 1/2 sand og 1/2 pottemuld. Dæk med 1 cm. sand for at undgå svampeangreb. Jeg stikker 3-4 stiklinge til en plante. Dæk med hvidt plastik (det går nu også fint uden plastik) og stil stiklingerne i let skygge, f.eks. under træer. Her passer de sig selv. De danner rod efter ca. 5 uger, hvorefter plastikket kan fjernes. Lad dem stå yderligere 5 uger inden de plantes ud. I denne periode skal de vandes. 

Udplantning bør ske inden 1. oktober. Er planterne ikke klar inden, skal de overvintre i kasserne/potterne, der med fordel kan dækkes med blade eller fiberdug.