Pletter i luften (Myretæppe) (Muehlenbeckia complexa)

Jeg købte en "Pletter i luften" til en af mine potter, der står i en lys carport (den har vinduer mod øst.) Den har stået utrolig flot hele sommeren, selv om lyset er begrænset i sådan en carport. Vand har den fået, når den begynte at hænge lidt - og hver gang er den bare levet flot op igen. Gødning har den ikke fået.

Jeg fandt ud af, at Pletter i luften kan tåle frost og være plantet i haven som almindelig udendørs plante. Det var hos en af vores venner jeg så den udendørs i haven. Ved søgning på nettet har jeg fundet ud af, at den kun er delvis vinterhårdfør og bør vinterdækkes.

Da jeg synes det er en dejlig plante, har jeg købt et par stykker og plantet ret skyggefuldt. Jeg har dog læst, at de trives bedst i sol, men med min erfaring fra min potte i carporten, er jeg ikke bange for at placere den i skygge. Jeg har også læst, at den ikke tåler udtørring, hvilket min plante bestemt er et bevis på ikke er et problem. Det kan også være, at den tåler udtørring, netop fordi den står i skyggen. 

På HaveABC.dk står Muehlenbeckia complexa under "Myretæppe", som jeg aldrig har hørt omtalt, men det må jo være den samme plante som er bedre kendt som "Pletter i luften". 

Formering:

Pletter i luften kan stiklingeformeres og frøformeres.

Pletter i luften blomstrer fra august til september (hvad jeg ikke var klar over!) Blomsterne er da også uden dekorativ værdi. Frø kan høstes i september-oktober, men da blomsterne er enkønnede skal man have både en hun- og en hanplante for at få bestøvning. Frøene sås i foråret og spirrer efter et par uger.

Bedste tidspunkt for at lave stiklinge er ifølge HaveABC.dk om foråret ved en temperatur på ca. 10 grader. En anden hjemmeside angiver dog stikketidspunktet fra juni-august, men hun skriver, at rødder først er dannet det kommende forår, så jeg tror at HaveABC.dks stikketidspunkt er bedre - det vil jeg følge op på!

Stiklingerne skal være træagtige og på ca. 8 cm. Der stikkes i fugtigt pottemuld blandet med sand. (Ca. halvt af hvert). Dæk potterne med hvidt plast for at holde på fugtigheden.