Opret Kobjælde (Pulsatilla vulgaris ”Rubra”)

Opret Kobjælde "Rubra" er 20-30 cm høj. Den får røde opadvendte klokkeformede blomster i april-maj. De fjersnitdelte blade kommer først frem efter blomstring. Den står med flotte frøstande hen på sommeren.  Trives bedst i fuld sol. Egner sig til alpine haver.  Bibomst.  Fuld hårdfør.  Hele planten er giftig.

Jeg købte en plante i juni. Den er vokset rigtig fint, men er også placeret i fuld sol. Jeg havde en plante i forvejen, der er purpur-lilla. Den har stået mere skyggefuld, og var ved at gå til for mig. Nu har jeg flyttet den i solen, og den kommer igen fint.

Formering:

Kobjælde har en kraftig dybtgående pælerod, og den skal være godt etableret inden man forsøger sig med at dele den.

Den kan formeres ved frøudsæd. Det lykkes bedst med helt friske frø. Frøene høstes i slutningen af juni og skal tørres i 8-10 dage - 'halen' brækkes af, og så sås de i løbet af juli/august. Frøene skal blot lige dækkes af piklejord. Såkasse/potter skal stå i skygge og holdes fugtig. Man kan plante de små planter om inden vinter, men det kan også vente til tidligt forår. Kobjælde krydser med andre sorter, så den bliver altså ikke sortsægte. Iøvrigt er den selvsående.