Pinseviol (Viola labradorica ”Purpurea”)

Pinseviol "Purpurea" bliver 10-15 cm. høj og 10-20 cm. bred. Den har purpurrøde, ovalformede blade og lysviolette 1-5 cm. store blomster på langstilkede stængler. Pinseviol blomstrer i maj-juni. Blomsterne har en dejlig duft. Den trives i halvskygge/sol i en god næringsrig, fugtig, men veldrænet havejord.

Pinseviol er middelt voksende. Den er velegnet i bunddækkende beplantninger, i busketter og under store træer, i stenbedet eller i forgrunden af staudebedet. Er også god i krukker. Kræver mellem gødning og er fuldt hårdfør.

Velegnet til små buketter.

Formering:

Formering kan ske ved frø, der udsås i bænk i sensom­meren eller om efteråret på et køligt og skyggefuldt sted. De fleste frø spirer det følgende forår, men venter man med at så til om foråret, ligger frøene ofte et helt år over i jorden.

Er der mange friske skud på planterne om foråret, kan de formeres ved deling eller stiklinger. Pinseviol har rodslående udløbere, og kan også formeres ved, at man overskærer forbindelsen til moderplanten, når væksten er i gang om foråret.