Påskeklokke (Helleborus Orientalis)

Påskeklokke (Helleborus Orientalis) bliver ca. 40 cm. høj og blomstrer i små stande på oprette stængler. Blomsterne er nikkende og bliver 5-8 cm i diameter. Der er en stor variation af farver, fra de mørk bordeauxrøde, næsten sorte, til de pink, lyserøde, grønlige og hvide toner. Jeg har Påskeklokke der blomstrer med bordeauxrøde blomster og nogle med hvide/grønlige blomster.

Påskeklokke blomstrer i marts-april. Bladene er vintergrønne. De gamle blade visner ned under blomstringen, mens de nye blade endnu ikke er kommet frem. Planten er generelt ret hårdføre og robuste, men de kan angribes af svampesygdomme. For at mindske smittefaren er det en god idé at klippe de gamle blade fra sidste år af planten, inden de nye kommer alt for meget frem.

De foretrækker at stå i skygge eller halvskygge, men kan også klare at stå i fuld sol, hvis det ikke er et alt for tørt sted. De vil gerne stå i en kalkholdig fugtighedsbevarende jord med godt dræn. Strø lidt kalk ud omkring planterne, hvis blomstringen udebliver,

Påskeklokke er smuk i krukke. Stiller man krukken i et drivhus sent efterår/først på vinteren, vil den blomstre allerede i februar. 

Påskeklokker er uhyre smukke i en vase, men man skal give stænglerne et langt snit, så de bedre kan suge vand og ikke kommer til at hænge. Blomsterne skal gradvist vænnes til varmen inde, så buketten skal stå i et køligt rum og først flyttes ind efter et halvt døgns tid. 

Hele planten er giftig. Frø og rødder er de mest giftige dele. Plantens saft er også giftig og kan give blærer på huden.  

Formering:

Påskeklokke kan deles, når de har stået på samme sted i nogle år.

Påskeblomst er flink til at selvså sig, og man kan derfor også selv frøformere dem. Frøene høstes lige inden de mørke frø drysser ud af frøstandene. De sås med det samme i god pottemuld. Venter man nogle uger med at så, mister frøene spiringsevnen. Det efterfølgende forår vil de begynde at spire.

Sådan ser kimplanterne ud:

 https://theseedsite.co.uk/plant1.gif

Spirretid:

Sommersåning udenfor - 180 dage

Vintersåning udenfor - 373 dage
 

Man skal dog væbne sig med tålmodighed, for der vil gå nogle år, før småplanterne selv er store nok til at begynde at blomstre. 

Jeg høster ikke selv frø, men lader den selvså sig. Det er meget nemmere, og de små planter er utrolig nemme at flytte tidligt om foråret, hvor man kan rede sig uendelig mange af dem.

Sluttelig skal nævnes, at der hersker forvirring omkring, hvorvidt det hedder Julerose eller Påskeklokke. Der er forskel på de to planter - Julerose (Helleborus niger) findes kun i hvid og blomstrer lidt tidligere end Påskeklokke.