Stiklingeformering i juli/august

Hortensia stukket i august. Billedet er taget medio oktober.
Hortensia stukket i august. Billedet er taget medio oktober.
Rhododendron og andre stiklinge sat i drivhus 30.09.
Rhododendron og andre stiklinge sat i drivhus 30.09.
Rhodordendron medio oktober - se alle de fine knopper - mon det ikke er gode tegn?
Rhodordendron medio oktober - se alle de fine knopper - mon det ikke er gode tegn?

7.11.2016 

Hortensia og Rhodordendron:


Jeg vil så gerne have flere hortensia og rhodordendron, og har læst, at man tager stiklinge af disse primo august.

Den 22. juli kunne jeg ikke vente længere, så jeg besøgte min farbror, der har hortensia og rhodordendron i meget stor stil i sin enorme have. Så jeg tænkte, at han nok kunne undvære nogle stiklinge. Han har mange forskellige sorter, og han har helt styr på hver enkelt plante. Vi klippede tre halvmodne stiklinge af 5 forskellige sorter af både hortensia og rhodordendron. Min farbror mente dog ikke, at jeg kunne få rhodordendron til at slå rod, men jeg er den fødte optimist, og kunne han undvære stiklingerne, ville jeg helt sikkert forsøge.

Vi klippede såkaldte halvmodne stiklinger - skud fra dette år, der ikke er helt bløde, men heller ikke træagtige (Heraf navnet!) Vi klippede lige under det andet hold blade, som vi fjernede. Der må ikke være blomsteranlæg på stiklingen. Hvis der er en knop, skal denne forsigtigt skæres væk. Stiklingen skal bruge krudt på at slå rødder og ikke på at danne blomst. Vi satte stiklingerne i vand straks.

Min onkel havde roddanner !Floramon Pudder" stående, og synes jeg skulle bruge det. Så det tog jeg med.

Hjemme hos mig selv blandede jeg pottemuld med sand, ca. 2/3 jord og 1/3 sand. Jeg tog det ikke så nøje. Blandingen kom jeg i store urtepotter og vandede. Jeg lavede tre huller i hver potte, dyppede stiklingerne i roddanneren, og satte stiklinge i. Jeg gik ikke så meget op i, hvor langt jeg stak dem ned, men punktet hvor bladsættet havde været var selvfølgelig under jord.

Rhodordendron og Hortensia blev behandlet på samme måde - dog satte jeg rhodordendron i groft spagnum.

Alle potter blev sat i skygge. Et par uger efter læste jeg på nettet, at der skulle lufttætte, mælkehvide poser om potterne. Så det gjorde jeg. Jeg er dog lidt egenrådig, så jeg bestemte mig for, at der skulle lidt luft til, så jeg klippede hul i hvert hjørne af posen.

Jeg fulgte potterne opmærksomt og stiklingene så godt ud. Der kom nye knopper på hortensiaerne, hvilket jeg tolkede som gode tegn. Tålmodighed er ikke min stærke side, men jeg var dog i stand til at vente til medio september med at kikke til hortensiaernes rødder. Og der var rødder! På 14 ud af 15 planter. Succes! Jeg plantede en stikling i hver sin potte, og de trives så fint her primo november. Jeg har dem stående i et højbed udenfor. Måske burde jeg sætte dem i drivhus, men jeg har den teori, at de bliver mere robuste udenfor (hvis de altså overlever). Måske jeg vælger at sætte halvdelen i drivhuset.

Med hensyn til Rhodordendron er jeg klar over, at det tager betydelig længere tid inden de slår rod - hvis de slår rod. Den 30.09. satte jeg dem i drivhus. Jeg har skiftet poserne ud, så de nu er helt lufttætte. I drivhuset står de på hylder med skyggenet for. Jeg kikker flittigt til dem, og de ser godt ud. Jeg er fortrøstningsfuld!

Opdatering herpå følger helt sikkert!