Hvidplettet Lungeurt (Pulmonaria officinalis)

Det skal lige kommenteres til ovenstående billede, at to dage efter var alle blomsterne væk - dådyrerne havde været i haven trods indhegning. Vi SKAL huske at lukke ved gårdspladsen. Ellers vader de bare ind!

Hvidplettet lungeurt bliver 10-30 cm høj. Bladene er hårede, lancetformede og bleggrønne med hvide pletter. Blomsterne er først rødlige og senere blåviolette, og sidder i stande med tragtformede kroner. Den blomstrer april-maj. 

Hvidplettet lungeurter foretrækker at stå i en fugtig, næringsrig muldjord i halvskygge. Den er en god bunddækkende skovbundsplante. Den er også god i forgrunden af busketter eller i staudebedet. Fuldt hårdfør.

En flot skovbund kan skabes ved at plante hvidplettet lungeurt med f.eks. skovmærke, gul og hvid anemone, fladkravet kodriver og vårfladbælg. 

Jeg har haft Hvidplettet lungeurt længe og har flittigt delt den.

Jeg synes det er en skøn forårsplante, og planten er også pæn efter blomstring - blot den ikke står for solrigt og tørt, så kan bladene godt blive noget svedne. 

Formering:

Det er meget let at formere hvidplettet lungeurt ved deling, der sker lige efter afblomstring. Den skal dog vandes godt efter udplantning.

Formering kan også ske ved rodstiklinger.

Den skulle være vanskelig at frøformere.