Gulbroget Kristtorn (Ilex Aquifolium ”Golden King”)

Gulbroget Kristtorn "Golden King" er en stedsegrøn busk med tæt tornede, gulbrogede og hvælvede blade.  Jeg har købt min plante i Bilka, og der stod, at den bliver ca. 1,5 cm. høj og bred. Om denne plante er blevet behandlet med væksthæmmende homoner ved jeg ikke, men da jeg kom hjem og søgte på nettet står der at den bliver fra alt mellem 2-6 meter høj og 1-3 meter bred! Så det er lidt spændende. I det mindste er den langtsomvoksende - og så kan kristorn tåle at blive beskåret ret kraftigt, så det går vel nok. 

Gulbroget Kristtorn blomstrer i maj-juni med hvide, ret små blomster. Blomsterne er enkønnede med rester af det andet køn, og der findes i reglen såvel han­- som hunplanter. Hunblomster­ne udvikler røde, bæragtige stenfrug­ter, som bliver siddende på planten vinteren over.

Gulbroget Kristtorn trives bedst i halvskygge i en god muldet jord, men kan også udvikle sig pænt i sol. Kræver mellem gødning og er middel hårdfør. 

Formering:

Kristtorn kan frøformeres og stiklingeformeres - både som træagtige stiklinge og som urteagtige stiklinge.

Kristtorn selvsår sig villigt. Vil man selv frøformere skal man høste frøene (bærene), fjerne frugtkødet og så straks. Man kan ikke være sikker på, at de nye planter kommer til at ligne moderplanten, og ej heller om det er han- eller hunplanter.

Stiklingeformering lykkes bedst i væksthus.

Træagtrige stiklinger stikkes om vinteren.

Halvmodne stiklinger taget i september er lettere og hurtigere at få til at danne rod. (efter ca. 6-10 uger)

Stiklingerne skal være 8-15 cm lange og have et par blade. De stikkes i en jord/sandblanding og vil få rod efter 6-10 uger.