Vegetativ formering

Jeg synes det er virkelig sjovt og spændende at formere vegetativt - særligt stiklingeformering. Men det kræver tid og tålmodighed. Til gengæld er det ganske gratis! Og da jeg står og mangler en masse planter i min gen-renoverede have, er det jo en god ting. Så jeg har prøvet mig frem med alt muligt her i sommerens/efterårets løb.

Jeg vil på denne side skrive om egne formeringer - Klik på billederne nedenfor for at læse mere om hvert emne.

Derudover vil jeg under "Nyttige Links" samle gode "opskrifter" på vegetativ formering og evt. knytte kommentarer til linkene. I første omgang vil det kun være stiklingeformering jeg kommer ind på. Jeg har absolut ingen erfaring med hverken podning eller orkulering. 

NYTTIGE LINKS:

Træagtige stiklinger - kan anvendes på stedsegrønne planter

Stikketidspunkt: Juli-september eller tidligt forår.

Guide til formering af taks, buskbom, enebær og mange andre stedsegrønne planter, der ikke behøver at blive dækket med plastik for at holde en høj fugtighed. Nogle vil dog mene at også disse planter bør dækkes med plastik, men det lykkes altså fint uden. 

Lige et tips fra en læser i Havenyt.dk - ret smart synes jeg - det skal prøves:

"Jeg har en idé, jeg gerne vil videregive, og som gerne må kopieres.

Tag en flamingokasse og fyld hele kassen op med urtepotter (jeg bruger små rødlerspotter). Fyld havejord blandet med groft sand i hele kassen, også i mellemrummene. Vand.

Nu har jeg pludselig en masse »kanter«, hvor jeg kan stikke stiklinger.

Husk, der skal være »hæl« på stiklinger af buksbom og taksstiklinger skal være med »grenfæste« (altså dér, hvor en sidegren er trukket af).

Når alle stiklinger er sat, så fyld efter med sand og tryk fast omkring stiklingerne. Stil kassen i skyggen og vent. Der er næsten 100% rodgaranti.- Anne Jønsson"

Træagtige stiklinger - kan anvendes på mange buske og træer

Stikketidspunkt: Vinter

Guide til at formere f.eks. Liguster, Kornel, Uægte Jasmin, Fjeldribs, Ribes, Forsythia, Solbær, Ribs, Stikkelsbær, Figen, Pil, Poppel, Hyld, Kaprifolie, Brombær, Gedeblad, Ildtorn, Morbær, Snebollebusk, Snebær, Sommerfuglebusk, Stjernetop og Arkitektens trøst. Kan sikkert også anvendes på andre buske og træer. Prøv dig frem.

Tips:

  • Stiklinger der er sat på friland om vinteren kan beskyttes mod frost ved overdækning med fx grene og blade. Husk afmærkning af hvor stiklingerne er sat!
  • Du kan også stikke i potter, de skal så placeres lyst og lidt beskyttet, evt. i drivhuset, og der skal holdes øje med jordens fugtighed. Planterne kan forsigtigt plantes ud i jorden sidst i maj. 

Halvmodne stiklinger - også til buske og træer

Stikketidspunkt: Når forsommerens kraftige vækst er aftaget i juni, og indtil de nye skud bliver helt hårde i løbet af august.

Link til Haveselskabets guide til stiklingeformering af buske og træer med halvmodne stiklinger - inklusiv video.

Modne stiklinger - kan anvendes på mange stauder (her lavendel)

Stikketidspunkt: Forår/sommeren, når den enkelte plante har "velafmodnede" skud -  dvs. de må ikke være for urteagtige/bløde.

Guiden kan bruges på rigtig mange andre stauder - bare prøv løs - alt at vinde, intet at tabe (på nær lige spildt tid, hvis det ikke lykkes!

Også en artikel om modne stiklinger (Topstiklinger) - kan anvendes på mange stauder

Stikketidspunkt: Juni, eller som ovenfor: Forår/sommeren, når den enkelte plante har "velafmodnede" skud - dvs. de må ikke være for urteagtige/bløde.

Endnu en god guide på stikling af stauder. Her er det en bladplante der er vist som eksempel. 

De to "opskrifter" er ikke ens, og det viser bare, at tingene sagtens kan gøres på forskellige måder. Der hvor jeg oplever mest uenighed er omkring plastik over planterne. I denne guide fjerner man plastikken efter en uge. Der er helt sikkert også stauder der slet ikke behøver plastik. Jeg har i hvert fald lavet en del stauder i tidens løb, hvor jeg ikke så meget som overvejede at sltte plastik over. Men hvis chancerne for et godt resultat er bedst med plastik over - så gør da endelig det. Jeg kan dog godt lide tanken om, at det kun er nødvendigt i en uge. Det vil jeg selv prøve.

Rodstiklinger

Stikketidspunkt: Efterår og vinter.


Guide i hvordan man laver rodstiklinger. Bruges bl.a. til formering af sterile valmuer og stauder med lange pælerødder, der ikke er nemme at dele. Kan også bruges på mange andre stauder. Her er der også en video.