Hosta
Jeg har en del forskellige hostaer i haven, men jeg kender ikke navnene på dem. De har stået i haven fra før jeg begyndte for alvor at interessere mig for planter og deres navne og egenskaber. Jeg er dog utrolig glade for mine hostaer og har dem primært for bladenes skyld. Men blomsterne er nu også ret søde - mine er lavendelfarvede. Jeg vil lægge billeder op, når det bliver sæson igen!
Mine hostaer står meget skyggefuldt under store træer, og de trives for de flestes vedkommende rigtig godt. Jorden er ret tør, og et par af sorterne har det dog med at hænge, når det bliver alt for tørt. De vokser heller ikke så meget. Måske jeg skal have dem flyttet?
En sort trives dog utrolig godt på placeringen i skygge og tør jord. Den er delt rigtig mange gange og den blomstrer også flittigt. Det er nemlig sådan, at hostaer blomstrer bedst, når de bliver delt ind imellem. De kan dog godt stå på samme plads adskillige år, men aftager blomstringen kan det hjælpe at dele dem. Vær opmærksom på, at hostaer ikke må blive plantet for dybt. Hvis de plantes mere end 7 cm. under jordhøjde, vil de ikke trives så godt, og de kan i værste fald dø. 3 cm. er optimalt. Man skal ikke gøde hosta for meget, det vil blot udvikle kæmpestore blade på bekostning af blomstringen. Hosta er fuldt hårdfør.
Hosta er en god krukkeplante - med undtagelse af de største sorter. De overvintrer fint i krukke.
Formering:
Hostaer formeres ved deling eller frøformering.
Når man frøformerer vil ca. halvdelen af planterne ligne moderplanten. Resten kan have helt anderledes bladformer og -farver.
Frø høstes i efteråret. De blomster, der er blevet bestøvet udvikler en aflang frøkapsel. Klip blomsterstænglerne af, når kapslerne er lysebrune og næsten tørre.
Hosta skal koldsås. Se her: