Opbevaring af egne frø
Det er en fornøjelse at indsamle sine egne staude-frø. De fleste frø samles i sensommeren - de forårsblomstrende stauder er selvfølgelig klar noget før. For at få glæde af frøene, er det vigtigt, at de behandles og opbevares korrekt.
Høstede frø skal være helt tørre inden opbevaring. Den bedste måde at tørre dem på er i lune, godt ventilerede rum med lav luftfugtighed. Fugtige skure og kældre kan ikke bruges, da vandprocenten i frøene så bliver for høj. Undgå direkte sol.
Hvis frøene kun skal opbevare et enkelt år, så kan de opbevares indenfor i et tørt rum ved almindelig stuetemperatur og stadig overleve med en god spireevne. Det er dog bedst i et køligt, tørt rum. Køleskabet er også godt.
Frøene kan opbevares i papirposer, kuverter eller kaffefilter, der herefter placeres i en lufttæt opbevaringsbeholder (køle/fryse boks) eller i lufttæt glas. Det er vigtigt at beholdere er lufttætte for at undgå udsving i luftfugtigheden. En høj luftfugtighed kan også medføre svampeangreb.
Den allerbedste opbevaring er dog i fryseren i tætte beholdere/poser. Her kan de gemmes i flere år. Når frøene tages op igen, er det vigtigt, at beholderen/posen opnår stuetemperatur, inden den åbnes for at undgå dug på frøene.
Test dine gamle frø
Hvis du er i tvivl om dine frø er blevet for gamle kan det være en god ide at teste dem inden du sår, så du undgår skuffelser og spildt arbejde.
Tag en lille portion frø og læg dem på et stykke fugtig køkkenrulle på en tallerken. Put tallerkenen i en plastikpose, og buk posen sammen under tallerkenen, så den er helt lukket.
Stil tallerkenen et lunt sted. Efter en uge bør frøene spire. Hvis under halvdelen af frøene spirer, er de for gamle og bør kasseres.