Krybende benved (Euonymus Fortunei ”Emerald n´gold” og "Emerald Gaiery")

Krybende benved "Emerald n´gold" har skinnende stedsegrønne blade med gul rand, der bliver kobberfarvede om vinteren.

Krybende benved "Emerald Gaiety' har skinnende stedsegrønne blade med hvid rand.

Begge planter er lave tætte buske på 0,5-1 meter. De trives i almindelig veldrænet muldjord i sol/halvskygge. De er nøjsom og fuldt hårdføre.

De er velegnede som bunddække under træer og buske og er også gode til espalier og formklipning.

Formering:

Krybende benved er nemme at stiklingeformere ligesom almindelig benved (Efeu):

Krybende vedbend formeres let ved stiklinge der bedst klippes i juni og juli. Klip stiklinger på ca. 8 cm. og fjern den nederste halvdel af bladsættene. Det behøver ikke være topskud - der kan laves mange stiklinge af en gren. Stik i flamingokasser eller potter med en jordblanding af 1/2 sand og 1/2 pottemuld. Dæk med 1 cm. sand for at undgå svampeangreb. Jeg stikker tre stiklinge tæt, som skal blive til én plante. Dæk med hvidt plastik (det går nu også fint uden plastik) og stil stiklingene i let skygge, f.eks. under træer. Her passer de sig selv. De danner rod efter ca. 5 uger, hvorefter plastikket kan fjernes. Lad dem stå yderligere 5 uger inden de plantes ud. I denne periode skal de vandes.

Udplantning bør ske inden 1. oktober. Er planterne ikke klar inden, skal de overvintre i kasserne/potterne, der med fordel kan dækkes med blade eller fiberdug.

Jeg har formeret rigtig mange krybende benved og har mange små planter rundt om i haven.