Vinteropbevaring af sommerblomster

2016-11-09

Jeg skal da lige love for at vinteren kom pludselig! Jeg var heldigvis nogenlunde forberedt og havde overblik over, hvilke potter der skulle indenfor. Og jeg nåede det. Jeg vil særligt beskrive, hvordan du kan få Sundaville Red, Spansk margurit, Pelargonie og Flittig Lise til at overvintre.

Fælles for planterne er, at de har godt af at blive pottet om inden de sættes ud igen i maj-juni, når risikoen for frost er ovre. Det er endvidere vigtigt, at de tilvendes gradvist til at stå ude. Tag dem ud nogle timer om dagen og øg gradvist tiden ude. Tag dem ind om natten. Efter en uges tid er de hærdet til at stå ude hele tiden.


Sundaville Red (hybrid af bægerranke, Dipladenia)

Sundaville Red er en rigtblomstrende og ikke særlig krævende slyngplante, som har læderagtige, stedsegrønne blade, og tragtformede røde blomster fra maj til oktober. En rigtig dejlig krukkeblomst.

Sundaville Red skal overvintre køligt, gerne ned til 5 grader, og lyst. Der skal vandes meget sparsomt og der skal først gødes igen i foråret.

Ikke alle har mulighed for at opbevare så koldt og samtidigt lyst. Derfor kan man blive nød til at opbevare ved højere temperatur. Man undgår så ikke et vist bladtab. Til gengæld kan Sundaville Red beskæres fra begyndelse af februar til marts, da den blomstrer på de nye skud dannet i indeværende værkstperiode. Der kan beskæres så den beholder sin nuværende størrelse. Beskær da alle sideskud af helt inde ved hovedskuddene. Det giver mange kraftige blomsterskud. Man kan også sagtens gøre den mindre for Sundaville Red kan skæres kraftigt ned - faktisk kan den tåle at blive "sat på roden" - det vil sige, at den skæres ned til 5 cm. højde.

Spansk margurit (Osteospermum)

Det er virkeligt synd kun at bruge Spanske margueritter som sommerblomster. De er nemlig meget nemme at overvintre. Stil dem i så koldt et rum som muligt - de kan faktisk tåle, hvis der skulle gå hen at blive en enkelt minusgrad eller to. De skal stå lyst og vandes meget sparsomt. Bladene skal helst hænge noget, inden du giver dem vand. Til foråret skal plantes klippes ned til 15-20 cm. Den vil skyde herfra, og blomstre endnu mere end forrige år.

Vil du have flere planter, tager du om foråret de grønneste grene fra din overvintrede plante (de grene du alligevel klipper af) og stiklingeformerer disse:

Brug 8-10 centimeters skud, der stadig er grønt. Klip lige under et blad og fjern de nederste blade. Hvis der er blomsterhoved, skal dette knibes af. Stik i så og priklemuld, vand og dæk med en hvid pose. Stil lyst med i skygge. Spirring sker bedst ved ca. 20 grader.

Man kan også plante Spanske marguritter i bedene. Hvis man lader dem stå vinteren over, og er forsigtig med hakkejernet, vil der spirre små nye planter.

Pelargonie

De fleste er klar over, at man kan overvintre pelargonier, men ikke alle har lige meget held med det. De opbevares som de forrige beskrevne: Lyst, køligt (frostfrit - gerne 5-10 grader) og med meget moderat vanding. Det handler ikke kun om at forhindre dem i at fryse ihjel, men også om at give dem en velfortjent pause i væksten. Et lille skvat vand hver 14. dag er nok. Bladene vil begynde at visne, men det er helt OK.

Har man ikke et så køligt rum, kan det også lade sig gøre ved 15-20 grader i en meget lys vindueskarm.

I marts skal stænglerne klippes ned, afhængig af hvor stor en plante man ønsker. Man kan klippe ned til ca. 5 cm. over jorden. Jo mere man klipper planten ned, jo længere tid vil det tage, før der dannes knopper. Klip over et "led", for det er herfra planten skyder med nye skud.  Begynd nu at vande og gøde. Efter nogle uger har de fået grønne blade. 

Pelargonier vil gerne stå trangt i potten, så blomstrer de bedst, så skift ikke til for stor en potte, hvis du potter om. Pelargonier må iøvrigt godt blive lidt tørre inden de vandes - men aldrig tørre helt ud.

Pelargonier er utrolig lette af formere. De slår rod i både vand og jord. Hvis du vil lave stiklinger af det du klipper af ved beskæringen, skal du vente med at beskære til planten er kommet i vækst efter vinterdvalen, typisk lidt ind i april. Stiklinger fra topskud giver de bedste planter. 

Flittiglise

Jeg er egentlig ikke så begejstret for Flittiglise - indtil jeg i år fik købt et par stykker som jeg placerede i vores forholdsvis lyse carport, ved den indgang vi benytter mest. Der trivedes de virkelig godt. Så jeg vil gerne have dem til at komme igen til næste år. Det ærgrer mig, at jeg ikke fik taget stiklinge af dem i august måned, for de er meget nemme at formere. De slår rødder i både vand og jord.

Flittig Lise tåler absolut ingen frost. De skal helst opbevares mellem 8-10 grader og lyst. Når planten i løbet af vinteren ser rigtig kedelig ud skal den skæres kraftigt tilbage. Hvis det kan trækkes til januar/februar er det bedst. Den vil begynde at skyde igen når lysniveauet stiger. 

Hvis den står for varmt og uden lys får den lange, lyse, skrøbelige skud.