Purpursolhat (Echinacea Purpurea ”Salsa Red”)

Purpursolhat "Salsa Red" bliver op til 60 cm høj.
Den får rød/orange blomster i juli-september, og trives på en varm og solrig plads. Bladene er spidst ægformede og ru. 

Purpursolhat trives i let veldrænet havejord, og tåler ikke fugtig jord - særligt skal man undgå vinter fugt. Når man planter, skal jorden blandes med sand og grus, så vand let kan trække væk fra området. Purpursolhat er tørketålende, og det er typisk ikke nødvendigt at vande i tørre perioder. 

Hvis den står i en mager sandjord har den brug for at få tilhørt næring, og den vil da også gerne have det i almindelig havejord. Så blomstrer den mere og får en kraftigere tilvækst. Hvis man løbende fjerner visne blomsterhoveder, vil den blomstre længere/igen.

Purpursolhat er fuldt hårdfør.

Blomsten er god til afskæring og også til tørring, hvor det dog er den sorte spidse midte som især bruges. 

Purpursolhat begynder væksten sent om foråret, og man skal passe på ikke at komme til at skade den ved havearbejdet.

Det er vigtigt at purpursolhat ikke får konkurrence fra naboplanter. Purpursolhat kan nemlig godt have tendens til at være det svageste led, hvis den skal konkurrere med andre planter om pladsen.


Min plante står ved havedammen - ved siden af Astilbe, der gerne vil have det vådt! Ikke en hel gennemtænkt placering, og det bliver måske nødvendigt at flytte en af planterne.

Formering:


Purpursolhat foretrækker at vokse uforstyrret, og den er ikke så let at dele. Gør man det forsigtigt kan det dog lykkes at dele og flytte den. Det bedste tidspunkt at gøre dette på er om foråret. Er man i gang med at dele, kan man også tage af roden og lave rodstikling. 


Den bedste måde at formere purpursolhat på er dog ved såning.

Høster man selv sine frø og har man flere forskellige sorter af Purpursolhat, skal man ikke regne med at den er helt frøkonstant - de krydser sig let med hinanden.